Παρηγορητική Φροντίδα

Το τελικό στάδιο μιας καταληκτικής ασθένειας αποτελεί μεγάλη πρόκληση, όχι μόνο για τον ασθενή, αλλά και για την οικογένεια που συνήθως λειτουργούν και ως φροντιστές. Οι συγγενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με με ένα σοβαρό δίλημμα: Να φροντίσουν να παραταθεί η ζωή του αγαπημένου τους προσώπου πάση θυσία, ακόμη και αν αυτό περιλαμβάνει άσκοπο συνεχιζόμενο πόνο, ή να του εξασφαλίσουν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα ζωής στο χρόνο που του απομένει;

Η παρηγορητική φροντίδα είναι η ιατρική φροντίδα που επικεντρώνεται στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της νόσου, χωρίς την επιμήκυνση της ταλαιπωρίας. Ο στόχος είναι η πρόληψη, η ανακούφιση και η βελτίωση της  ποιότητα της ζωής για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν μια θανατηφόρο νόσο.

Στο πρόγραμμα της παρηγορητικής φροντίδας κατ’ οίκον, αυτοί που φροντίζουν τον ασθενή έχουν συχνά στη διάθεσή τους μια ομάδα υποστήριξης, η οποία πιθανώς περιλαμβάνει γιατρό, νοσηλευτικό προσωπικό και κοινωνικό λειτουργό. Αυτοί οι ειδικοί μπορούν να τους εκπαιδεύσουν σχετικά με το τι να κάνουν για να μην υποφέρει ο ασθενής και να τους εξηγήσουν τι πρέπει να αναμένουν καθώς θα πλησιάζει το τέλος. Ενεργούν, επίσης, ανάλογα με τις επιθυμίες του ασθενούς και της οικογένειάς του. Για παράδειγμα, εφόσον το επιθυμεί η οικογένεια, δεν προχωρούν σε μη απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις ή σε τεχνητή θρεπτική υποστήριξη όταν ο ασθενής δεν είναι πλέον σε θέση να καταναλώσει τροφή. Μπορεί να παρέχεται σε οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ασθένειας ενός ατόμου, ακόμη και από τη στιγμή της διάγνωσης. Μπορεί να παρέχεται ταυτόχρονα με άλλες θεραπείες που στοχεύουν στη θεραπεία της υποκείμενης νόσου.