ΠροοδευτικÞ μη ΡÝουσα Αφασßα

Στην προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα περιλαμβÜνεται μüνο περßπου το 20% των ανθρþπων με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση. Σε αντßθεση με τη σημασιολογικÞ εκφýλιση, üπου το Üτομο διατηρεß την ικανüτητα της ομιλßας, ενþ χÜνει το νüημα των λÝξεων, στην προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα το Üτομο δεν μπορεß να παρÜξει ευχερÞ λüγο παρüτι ακüμα γνωρßζει τη σημασßα των λÝξεων που προσπαθεß να πει. Μπορεß να μιλÜ αργÜ, να Ýχει δυσκολßα στο να εκφρÜσει τις λÝξεις, να Ýχει μεγÜλη δυσκολßα στη χρÞση του τηλεφþνου, να δυσκολεýεται να μιλÞσει μÝσα σε ομÜδες πολλþν ανθρþπων Þ να κατανοεß πολýπλοκες προτÜσεις. Πρüσφατα Ýχει παρατηρηθεß üτι πολλοß ασθενεßς με προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα αναπτýσουν σοβαρÜ παρκινσονικÜ συμπτþματα που μοιÜζουν με αυτÜ της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης και της φλοιοβασικÞς εκφýλισης, üπως αδυναμßα να μετακινÞσουν το βλÝμα τους απü τη μια πλευρÜ στην Üλλη, μυικÞ δυσκαμψßα στα πüδια και στα χÝρια, πτþσεις και μυικÞ αδυναμßα γýρω απü το λαιμü.

ΕξÝλιξη της ασθÝνειας

Ο ρυθμüς εξÝλιξης των συμπτωμÜτων και η διÜρκεια της ασθÝνειας διαφÝρουν σημαντικÜ απü Üνθρωπο σε Üνθρωπο. Σε γενικÝς γραμμÝς κÜθε τýπος μετωποκροταφικÞς εκφýλισης ακολουθεß Ýνα πρüτυπο üπου τα συμπτþματα που εμφανßζονται στο αρχικü στÜδιο γßνονται πιο Ýντονα και προκαλοýν αναπηρßα σε μια πορεßα 8-10 χρüνων.

¹πια προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα

Στην Þπια προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα υπÜρχουν ολοÝνα αυξανüμενα προβλÞματα στην ομιλßα και την παραγωγÞ λüγου παρüτι το Üτομο συνÞθως κατανοεß τη γλþσσα και ξÝρει τι θÝλει να πει. Τα πρþιμα συμπτþματα εßναι η επιβραδυμÝνη ομιλßα και δυσκολßα να πει τις λÝξεις σωστÜ. Για παρÜδειγμα, αν Ýνας Üνθρωπος με προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα πρÝπει να επαναλÜβει μια λÝξη, που εßναι δýσκολη στο να ειπωθεß, αρκετÝς φορÝς κατÜ πÜσα πιθανüτητα θα ακοýγεται διαφορετικÜ κÜθε φορÜ.

ΜÝτρια προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα

Καθþς η ασθÝνεια εξελßσεται στα επüμενα 3-4 χρüνια το Üτομο Ýχει üλο και μεγαλýτερες δυσκολßες να παρÜξει λüγο. Μπορεß να χρησιμοποιεß μικρÝς προτÜσεις üπου θα παραλεßπει λÝξεις, üπως Üρθρα και επßθετα. Η ανÜγνωση και η γραφÞ συνÞθως παραμÝνουν καλÝς, οπüτε μπορεß να χρησιμοποιηθεß Ýνα σημειωματÜριο Þ κÜποιες εικüνες για να βοηθοýν το Üτομο να εκφραστεß. Οι ικανüτητες στους αριθμοýς, χρþματα και σχÞματα παραμÝνουν Üθικτες üπως και η ικανüτητα αναγνþρισης προσþπων και συναισθημÜτων.

ΣοβαρÞ προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα

ΜετÜ απü 4-5 χρüνια το Üτομο εßναι ουσιαστικÜ βωβü και μπορεß να εμφανßσει συμπεριφορικÜ συμπτþματα, üπως αυτÜ της συμπεριφορικÞς παραλλαγÞς. ΚÜποιοι Üνθρωποι με προοδευτικÞ μη ρÝουσα αφασßα εμφανßζουν κινητικÜ συμπτþματα, üπως στη νüσο ΠÜρκινσον, δηλαδÞ μυικÞ δυσκαμψßα και ακαμψßα. Ο χρüνος απü την τοποθÝτηση της διÜγνωσης μÝχρι την κατÜληξη εßναι περßπου Ýξι χρüνια αν και υπÜρχουν μεγÜλες διακυμÜνσεις απü Üνθρωπο σε Üνθρωπο.

Τελικü στÜδιο

ΜετÜ απü χρüνια μετωποκροταφικÞς εκφýλισης οι ασθενεßς μπορεß να Ýχουν προβλÞματα στο μυικü συντονισμü και χρειÜζονται αναπηρικü αμαξßδιο. ΣυνÞθως εßναι απαραßτητη 24ωρη φροντßδα εßτε στο σπßτι εßτε σε κÜποιο ßδρυμα. Η σωματικÞ Ýκπτωση που παρατηρεßται σε üλες τις φÜσεις της ασθÝνειας γßνεται ακüμα πιο Ýντονη. ΤελικÜ το Üτομο με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση μπορεß να Ýχει μεγÜλη δυσκολßα στην κατÜποση, μÜσηση και στον Ýλεγχο της κýστης και του εντÝρου. Ο θÜνατος απü μετωποκροταφικÞ εκφýλιση προκαλεßται απü τις συνÝπειες της Ýκπτωσης των σωματικþν λειτουργιþν, συνÞθως μολýνσεις στους πνεýμονες, το δÝρμα και το ουροποιητικü σýστημα. Παρüτι υπÜρχει Ýντονη διακýμανση, ο χρüνος απü την εμφÜνιση των πρþτων συμπτωμÜτων μÝχρι την κατÜληξη εßναι συνÞθως οκτþ χρüνια ενþ ο χρüνος απü τη στιγμÞ που τßθεται η διÜγνωση εßναι κατÜ μÝσο üρο περßπου εξι χρüνια.