ΣημασιολογικÞ Εκφýλιση

Η σημασιολογικÞ εκφýλιση, η οποßα επßσης λÝγεται “κροταφικÞ παραλλαγÞ της μετωποκροταφικÞς εκφýλισης” περιλαμβÜνει το 20% των περιπτþσεων αυτÞς. Το κýριο χαρακτηριστικü των ανθρþπων με σημασιολογικÞ εκφýλιση εßναι τα γλωσσικÜ προβλÞματα, τα οποßα οφεßλονται σε βλÜβες του αριστεροý κροταφικοý λοβοý, μια περιοχÞ πολý σημαντικÞ για την απüδοση νοÞματος στις λÝξεις.

Τα γλωσσικÜ ελλεßματα δεν αφοροýν την παραγωγÞ λüγου αλλÜ την απþλεια του νοÞματος, σημασßας των λÝξεων. Στα αρχικÜ στÜδια μπορεß να παρατηρηθεß η αντικατÜσταση ασυνÞθιστων λÝξεων με λÝξεις üπως “πρÜγμα”, προοδευτικÜ üμως Ýνας Üνθρωπος με σημασιολογικÞ εκφýλιση χÜνει το νüημα και πιο κοινþν λÝξεων. Για παρÜδειγμα στα πρþιμα στÜδια της νüσου ο ασθενÞς μπορεß να χÜσει το νüημα της λÝξης “γερÜκι”, αργüτερα της λÝξης “κοτüπουλο” και στη συνÝχεια να αποκαλεß üλα τα φτερωτÜ εßδη “πουλιÜ” και τÝλος να αποκαλεß üλα τα ζþα “πρÜγματα”. Δεν χÜνεται μüνο η ικανüτητα ανÜκλησης μιας λÝξης αλλÜ και η σημασßα της. “Τι εßναι Ýνα πουλß;” μπορεß να εßναι η τυπικÞ απÜντηση ενüς ασθενοýς με προχωρημÝνη σημασιολογικÞ εκφýλιση.

Η ικανüτητα ανÜγνωσης και σωστÞς γραφÞς συνÞθως εκπßπτουν κι αυτÝς ωστüσο ο ασθενÞς μπορεß ακüμα να κÜνει μαθηματικÝς πρÜξεις και να χρησιμοποιεß αριθμοýς καθþς και να αναγνωρßζει καλÜ σχÞματα και χρþματα. Τα ονüματα των ανθρþπων, ακüμα και των καλþν φßλων, μπορεß να προκαλοýν δυσκολßες σε ανθρþπους με σημασιολογικÞ εκφýλιση. ¼πως και στη συμπεριφορικÞ παραλλαγÞ η μνÞμη, ο προσανατολισμüς στο χρüνο και στο χþρο δεν εκπßπτουν.

Ο μυικüς Ýλεγχος για τις καθημερινÝς δραστηριüτητες παραμÝνει καλüς μÝχρι τα προχωρημÝνα στÜδια της ασθÝνειας. ΚÜποιες απü αυτÝς τις δεξιüτητες μοιÜζουν να εßναι περισσüτερο επιδεινωμÝνες απü ü,τι στην πραγματικüτητα εßναι λüγω των γλωσσικþν δυσκολιþν που αντιμετωπßζουν αυτοß οι Üνθρωποι üταν προσπαθοýν να εκφραστοýν. ¼ταν η σημασιολογικÞ εκφýλιση ξεκινÜ απü τον δεξιü κροταφικü λοβü, στα πρþιμα στÜδια, οι Üνθρωποι αντιμετωπßζουν δυσκολßες στην αναγνþριση οικεßων προσþπων και φßλων. ΕπιπλÝον εμφανßζουν σοβαρÜ ελλεßματα στην κατανüηση των συναισθημÜτων των Üλλων. Η απþλεια ενσυναßσθησης εßναι Ýνα πρþιμο και συχνÜ το αρχικü σýμπτωμα των ασθενþν με σημασιολογικÞ εκφýλιση που ξεκινÜ απü τον δεξιü κροταφικü λοβü. Στην πορεßα η ασθÝνεια προχωρÜ στον αριστερü κροταφικü λοβü και τüτε εμφανßζονται τα τυπικÜ γλωσσικÜ προβλÞματα της σημασιολογικÞς εκφýλισης. Αντßστοιχα, στις περιπτþσεις που ξεκινοýν απü την αριστερÞ πλευρÜ προοδευτικÜ εμπλÝκεται και ο δεξιüς κροταφικüς λοβüς και τüτε το Üτομο αντιμετωπßζει δυσκολßες στο να αναγνωρßζει πρüσωπα, φαγητÜ, ζþα και συναισθÞματα. Οι ασθενεßς με σημασιολογικÞ εκφýλιση τελικÜ αναπτýσουν τυπικÜ συμπτþματα της συμπεριφορικÞς μετωποκροταφικÞς εκφýλισης, üπως Üρση αναστολþν, απÜθεια, απþλεια ενσυναßσθησης και αυτοεπßγνωσης. Ο χρüνος απü τη στιγμÞ της διÜγνωσης μÝχρι την κατÜληξη εßναι μεγαλýτερος σε σχÝση με αυτü της συμπεριφορικÞς παραλλαγÞς και διαρκεß περßπου Ýξι χρüνια.

ΕξÝλιξη της ασθÝνειας

Ο ρυθμüς εξÝλιξης των συμπτωμÜτων και η διÜρκεια της ασθÝνειας διαφÝρουν σημαντικÜ απü Üνθρωπο σε Üνθρωπο. Σε γενικÝς γραμμÝς κÜθε τýπος μετωποκροταφικÞς εκφýλισης ακολουθεß Ýνα πρüτυπο üπου τα συμπτþματα που εμφανßζονται στο αρχικü στÜδιο γßνονται πιο Ýντονα και προκαλοýν αναπηρßα σε μια πορεßα 8-10 χρüνων.

¹πια σημασιολογικÞ εκφýλιση

Οι Üνθρωποι με Þπια σημασιολογικÞ εκφýλιση, η οποßα κατÜ κýριο λüγο ξεκινÜ απü την αριστερÞ πλευρÜ, συνÞθως παραπονοýνται üτι δεν μποροýν να βρουν λÝξεις Þ ονüματα. Οι συχνÜ χρησιμοποιοýμενες λÝξεις μποροýν να παραμεßνουν ακüμα σε χρÞση αλλÜ πιο ασυνÞθιστες συνÞθως αντικαθιστþνται απü “πρÜγμα” Þ “ξÝρεις”. Ο τüνος της φωνÞς, ο ρυθμüς και η προσωδßα συνÞθως παραμÝνουν φυσιολογικÜ. Η μνÞμη για τα καθημερινÜ πρÜγματα συνÞθως μÝνει ανÝπαφη.
Τα πρþτα σημεßα σημασιολογικÞς εκφýλισης με βλÜβες του δεξιοý κροταφικοý λοβοý περιλαμβÜνουν Ýκπτωση της ενσυναßσθησης Þ της επßγνωσης των συναισθημÜτων των Üλλων.

ΜÝτρια σημασιολογικÞ εκφýλιση

ΜετÜ απü δýο με τρßα χρüνια οι Üνθρωποι με αριστερÝς και δεξιÝς βλÜβες εμφανßζουν παρüμοια εικüνα, καθþς η εξÝλιξη της ασθÝνειας εμπλÝκει και τις δýο πλευρÝς. Στη μÝτρια σημασιολογικÞ εκφýλιση οι περισσüτεροι Üνθρωποι εμφανßζουν τουλÜχιστον κÜποια απü τα προβλÞματα συμπεριφορÜς που εμφανßζονται στη συμπεριφορικÞ παραλλαγÞ.
Οι Üνθρωποι με μÝτρια σημασιολογικÞ εκφýλιση Ýχουν τερÜστια προβλÞματα να κατανοÞσουν τους Üλλους. ¸χουν επßσης αυξανüμενη δυσκολßα να αναγνωρßζουν τα ονüματα και τα πρüσωπα των ανθρþπων, ακüμα και φßλων Þ μελþν της οικογÝνειας. ΚατÜ πÜσα πιθανüτητα θα εμφανιστεß σημαντικÞ Ýκπτωση στην ανÜγνωση και τη γραφÞ. Το Üτομο μπορεß ακüμα να χρησιμοποιεß αριθμοýς, χρþματα και σχÞματα καθþς αυτÜ ελÝγχονται απü διαφορετικÞ περιοχÞ του εγκεφÜλου, σε σχÝση με τις λÝξεις.

ΣοβαρÞ σημασιολογικÞ εκφýλιση

ΜετÜ απü 4-5 χρüνια η ασθÝνεια συνÞθως εßναι πολý προχωρημÝνη, το οποßο σημαßνει üτι οι γλωσσικÝς ικανüτητες του ατüμου Ýχουν εκπÝσει σημαντικÜ, κÜνοντας την επικοινωνßα ιδιαßτερα δýσκολη καθþς και τα συμπεριφορικÜ συμπτþματα Ýχουν επιδεινωθεß. ΤυπικÝς συμπεριφορÝς του τελευταßου σταδßου εßναι η Üρση αναστολþν, απÜθεια, καταναγκασμοß, δυσκολßα στην αναγνþριση προσþπων και αλλαγÞ στην προτßμηση τροφþν με αποτÝλεσμα τη λÞψη βÜρους. Οι Üνθρωποι με βλÜβες στην αριστερÞ πλευρÜ τεßνουν να δεßχνουν μεγαλýτερο ενδιαφÝρον σε οπτικÜ Þ μη λεκτικÜ ερεθßσματα ενþ οι Üνθρωποι με βλÜβες στη δεξιÜ πλευρÜ προτιμοýν τα παιχνßδια με λÝξεις και τα σýμβολα. Ο χρüνος απü την λÞψη της διÜγνωσης μÝχρι την κατÜληξη εßναι περßπου Ýξι χρüνια αν και υπÜρχουν μεγÜλες διακυμÜνσεις απü Üνθρωπο σε Üνθρωπο.

Τελικü στÜδιο

ΜετÜ απü χρüνια μετωποκροταφικÞς εκφýλισης οι ασθενεßς μπορεß να Ýχουν προβλÞματα στο μυικü συντονισμü και χρειÜζονται αναπηρικü αμαξßδιο. ΣυνÞθως εßναι απαραßτητη 24ωρη φροντßδα εßτε στο σπßτι εßτε σε κÜποιο ßδρυμα. Η σωματικÞ Ýκπτωση που παρατηρεßται σε üλες τις φÜσεις της ασθÝνειας γßνεται ακüμα πιο Ýντονη. ΤελικÜ το Üτομο με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση μπορεß να Ýχει μεγÜλη δυσκολßα στην κατÜποση, μÜσηση και στον Ýλεγχο της κýστης και του εντÝρου. Ο θÜνατος απü μετωποκροταφικÞ εκφýλιση προκαλεßται απü τις συνÝπειες της Ýκπτωσης των σωματικþν λειτουργιþν, συνÞθως μολýνσεις στους πνεýμονες, το δÝρμα και το ουροποιητικü σýστημα. Παρüτι υπÜρχει Ýντονη διακýμανση, ο χρüνος απü την εμφÜνιση των πρþτων συμπτωμÜτων μÝχρι την κατÜληξη εßναι συνÞθως οκτþ χρüνια ενþ ο χρüνος απü τη στιγμÞ που τßθεται η διÜγνωση εßναι κατÜ μÝσο üρο περßπου Ýξι χρüνια.