ΣυμπεριφορικÞ ΜετωποκροταφικÞ Εκφýλιση
Η συμπεριφορικÞ παραλλαγÞ της μετωποκροταφικÞς εκφýλισης αναφÝρεται επßσης και ως “μετωπιαßα παραλλαγÞ της μετωποκροταφικÞς εκφýλισης” Þ “νüσος του Pick”. Το 60% περßπου των ανθρþπων με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση πÜσχουν απü τη συμπεριφορικÞ παραλλαγÞ.
Εξ ορισμοý αυτÞ η μορφÞ μετωποκροταφικÞς εκφýλισης επηρεÜζει τις κοινωνικÝς δεξιüτητες, το συναßσθημα, τη συμπεριφορÜ και την αυτοεπßγνωση. Ελλεßματα σε αυτÝς τις λειτουργßες προκýπτουν συχνÜ απü βλÜβες σε συγκεκριμÝνες περιοχÝς των μετωπιαßων και κροταφικþν λοβþν. Οι Üνθρωποι με βλÜβες σε αυτÝς τις περιοχÝς μπορεß να εμφανßσουν αλλαγÝς στη διÜθεση και τη συμπεριφορÜ, üπως πεßσμα, συναισθηματικÞ ψυχρüτητα Þ αποστασιοποßηση, απÜθεια και εγωκεντρισμü. Σε αντßθεση με τους ασθενεßς με νüσο ΑλτσχÜιμερ, η οποßα επηρεÜζει διαφορετικÝς περιοχÝς του εγκεφÜλου, πολλοß Üνθρωποι με συμπεριφορικÞ παραλλαγÞ της μετωποκροταφικÞς εκφýλισης δεν εμφανßζουν απþλεια μνÞμης Þ σýγχυση για το ποý βρßσκονται Þ ποια μÝρα εßναι, τουλÜχιστον στα πρþιμα στÜδια.
ΕξÝλιξη της ασθÝνειας
Ο ρυθμüς εξÝλιξης των συμπτωμÜτων και η διÜρκεια της ασθÝνειας διαφÝρουν σημαντικÜ απü Üνθρωπο σε Üνθρωπο. Σε γενικÝς γραμμÝς κÜθε τýπος μετωποκροταφικÞς εκφýλισης ακολουθεß Ýνα πρüτυπο üπου τα συμπτþματα που εμφανßζονται στο αρχικü στÜδιο γßνονται πιο Ýντονα και προκαλοýν αναπηρßα σε μια πορεßα 8-10 χρüνων.
¹πια συμπεριφορικÞ μετωποκροταφικÞ εκφýλιση
Στα πρþτα χρüνια της συμπεριφορικÞς μετωποκροταφικÞς εκφýλισης (Νüσος του Pick) Ýμφανßζονται Ýντονες αλλαγÝς στη συμπεριφορÜ, üπως Üρση αναστολþν, απÜθεια, απþλεια ενσυναßσθησης και ενδιαφÝροντος για τους Üλλους Þ υπερφαγßα. ΜερικÝς φορÝς υπÜρχουν εμφανÞ προβλÞματα στο σχεδιασμü, την οργÜνωση και τη μνÞμη ωστüσο το Üτομο εßναι ακüμα ικανü να ανταπεξÝρχεται στις δουλειÝς του σπιτιοý και στην προσωπικÞ του φροντßδα με ελÜχιστη βοÞθεια. Παρüλα αυτÜ, τα ελλεßματα στην κρßση μποροýν να οδηγÞσουν σε οικονομικÝς απερισκεψßες με πιθανþς καταστροφικÝς συνÝπειες. Μποροýν να εμφανιστοýν κοινωνικÞ απüσυρση, απÜθεια και μειωμÝνο ενδιαφÝρον για την οικογÝνεια, τους φßλους Þ αγαπημÝνες δραστηριüτητες. Σε κÜποιες περιπτþσεις μπορεß να φÝρονται ανÜρμοστα σε ξÝνους, να μην Ýχουν καλοýς τρüπους, να δρουν παρορμητικÜ ακüμα και να παραβιÜζουν το νüμο. Σε αυτü το στÜδιο üμως οι συμπεριφορÝς αυτÝς εßναι διαχειρßσιμες με αλλαγÝς στον τρüπο ζωÞς και στο περιβÜλλον. Η μαγνητικÞ τομογραφßα στη φÜση αυτÞ θα δεßξει Þπια ατροφßα σε συγκεκριμÝνες περιοχÝς του μετωπιαßου λοβοý.
ΜÝτρια συμπεριφορικÞ μετωποκροταφικÞ εκφýλιση
Στην πορεßα λßγων ετþν, τα συμπτþματα που εμφανßζονται στην Þπια φÜση γßνονται ακüμα πιο Ýντονα και προκαλοýν μεγαλýτερη Ýκπτωση της λειτουργικüτητας. Μποροýν επßσης να εμφανιστοýν καταναγκαστικÝς συμπεριφορÝς, üπως επαναλαμβανüμενη οýρηση, αποθησαýριση Þ συλλογÞ αντικειμÝνων, επßμονη καθαριüτητα Þ ανüητες επαναλαμβανüμενες κινÞσεις (üπως το πÜτημα μυρμηγκιþν). Η υπερφαγßα μπορεß να δημιουργÞσει παχυσαρκßα και Üλλα προβλÞματα υγεßας. Τα γνωστικÜ προβλÞματα που σχετßζονται με την εκφýλιση επιδεινþνονται και εμφανßζεται νοητικÞ ακαμψßα, δυσκολßες στη μνÞμη και σοβαρÜ ελλεßματα στην οργÜνωση και την προσοχÞ. Στη φÜση αυτÞ η μαγνητικÞ τομογραφßα θα δεßξει εγκεφαλικÞ ατροφßα, η οποßα επεκτεßνεται σε μεγαλýτερες περιοχÝς των μετωπιαßων λοβþν, τα Üκρα των κροταφικþν λοβþν και τα βασικÜ γÜγγλια, βαθýτερες εγκεφαλικÝς δομÝς, που σχετßζονται με το συντονισμü της κßνησης, τη νüηση, τα συναισθÞματα και τη μÜθηση.
ΣοβαρÞ συμπεριφορικÞ μετωποκροταφικÞ εκφýλιση
Σε αυτü το στÜδιο ο ασθενÞς εμφανßζει πολý Ýντονα προβλÞματα συμπεριφορÜς (απÜθεια, απþλεια ενσυναßσθησης, Üρση αναστολþν) σε συνδυασμü με γλωσσικÜ προβλÞματα και απþλεια μνÞμης. Παρüτι υπÜρχει Ýντονη διακýμανση, ο χρüνος απü την εμφÜνιση των πρþτων συμπτωμÜτων μÝχρι την κατÜληξη εßναι συνÞθως οκτþ χρüνια ενþ ο χρüνος απü τη στιγμÞ που τßθεται η διÜγνωση εßναι κατÜ μÝσο üρο περßπου πÝντε χρüνια.
Τελικü στÜδιο
ΜετÜ απü χρüνια μετωποκροταφικÞς εκφýλισης οι ασθενεßς μπορεß να Ýχουν προβλÞματα στο μυικü συντονισμü και χρειÜζονται αναπηρικü αμαξßδιο. ΣυνÞθως εßναι απαραßτητη 24ωρη φροντßδα εßτε στο σπßτι εßτε σε κÜποιο ßδρυμα. Η σωματικÞ Ýκπτωση που παρατηρεßται σε üλες τις φÜσεις της ασθÝνειας γßνεται ακüμα πιο Ýντονη. ΤελικÜ το Üτομο με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση μπορεß να Ýχει μεγÜλη δυσκολßα στην κατÜποση, μÜσηση και στον Ýλεγχο της κýστης και του εντÝρου. Ο θÜνατος απü μετωποκροταφικÞ εκφýλιση προκαλεßται απü τις συνÝπειες της Ýκπτωσης των σωματικþν λειτουργιþν, συνÞθως μολýνσεις στους πνεýμονες, το δÝρμα και το ουροποιητικü σýστημα. Παρüτι υπÜρχει Ýντονη διακýμανση, ο χρüνος απü την εμφÜνιση των πρþτων συμπτωμÜτων μÝχρι την κατÜληξη εßναι συνÞθως οκτþ χρüνια ενþ ο χρüνος απü τη στιγμÞ που τßθεται η διÜγνωση εßναι κατÜ μÝσο üρο περßπου πÝντε χρüνια. |