Αντιμετώπιση της Μετωποκροταφικής Εκφύλισης

Παρότι δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμη θεραπεία για την εκφύλιση του μετωποκροταφικού λοβού, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούν να γίνουν για να βοηθηθούν τα συμπτώματα.

Διάγνωση

Το πρώτο βήμα για τη θεραπεία κάθε ασθένειας είναι η σωστή διάγνωση. Παρότι δεν υπάρχει ακόμα διαθέσιμη θεραπεία που να σταματά ή να αντιστρέφει τη μετωποκροταφική εκφύλιση, η σωστή διάγνωση αποτρέπει τη λήψη λανθασμένων ή ακόμα και επιβλαβών φαρμάκων και προσφέρει την ευκαιρία συμμετοχής σε κλινικές δοκιμές όπου μπορεί κανείς να επιλεγεί για νέες θεραπείες.

Ως μέρος της αρχικής εκτίμησης, ο γιατρός θα πρέπει να καταγράψει όλα τα φάρμακα που παίρνετε συνταγογραφούμενα ή όχι, εναλλακτικά, διατροφικά συμπληρώματα και ουσίες όπως αλκοόλ, καφεΐνη, τσιγάρο, κτλ. Μερικές φορές ένα ενοχλητικό σύμπτωμα μπορεί να αποδοθεί σε παρενέργεια κάποιου φαρμάκου ή στην αλληλεπίδραση μεταξύ φαρμάκων.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και στο περιβάλλον

Από τη στιγμή που υπάρχει διάγνωση, είτε ως ασθενής είτε ως φροντιστής, θα πρέπει να ζητήσετε από το γιατρό σας διαθέσιμες πηγές από όπου μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ασθένεια και να βρείτε άλλους ανθρώπους που περνούν μια παρόμοια εμπειρία. Η μετωποκροταφική εκφύλιση, και συγκεκριμένα η συμπεριφορική παραλλαγή, μπορεί να δημιουργήσει θέματα ασφάλειας στο σπίτι και έξω. Οι ασθενείς μπορεί να αφήνουν αναμένο το μάτι της κουζίνας, να κυκλοφορούν έξω ακατάλληλα ντυμένοι, να χάνονται, να έχουν βίαια ξεσπάσματα ή να εμφανίζουν άλλες πιθανώς επικίνδυνες συμπεριφορές. Μπορεί να χρειαστεί να κρύψετε κάποια επικίνδυνα αντικείμενα στο σπίτι ή να απαγορεύσετε την οδήγηση.

Συχνά, η μείωση των προσδοκιών και οι αλλαγές στο περιβάλλον μπορεί να βοηθήσουν στο να βελτιωθεί η συμπεριφορά του ασθενούς. Μαθαίνοντας να μην αντιδράτε στις ενοχλητικές αλλά όχι επικίνδυνες συμπεριφορές απαιτεί υπομονή, αλλά το να κρατάτε ενέργεια για πιο σοβαρά ζητήματα είναι η καλύτερη στρατηγική. Οι ομάδες υποστήριξης είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να βρείτε μη φαρμακευτικούς τρόπους να διαχειριστείτε την ασθένεια. Άλλοι φροντιστές έχουν συχνά πολύ καλές ιδέες.
Ο σχεδιασμός για το τελικό στάδιο είναι καλό να ξεκινήσει μόλις τεθεί η διάγνωση ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Τα έγγραφα μπορούν να ενημερωθούν ή να τροποποιηθούν αργότερα αλλά βοηθάει όλους να ξεκινήσει νωρίς η συζήτηση και να συνταχθούν όσο πιο απλοποιημένα νομικά έγγραφα.

Ένα πρόγραμμα γυμναστικής που να περιλαμβάνει ενδυνάμωση και αερόβια άσκηση είναι σημαντικό για τη διατήρηση της νοητικής υγείας. Καρδιοαγγειακή άσκηση 2-4 φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά είναι επωφελής. Ένας τακτικός περίπατος είναι μια μορφή καρδιοαγγειακής άσκησης και δεν απαιτεί εγγραφή σε γυμναστήριο. Τα άτομα θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ξεκινήσουν οποιοδήποτε πρόγραμμα άσκησης. Ο καλός ύπνος βοηθάει επίσης στην καλύτερη γνωστική επίδοση.

Φάρμακα για τα συμπεριφορικά συμπτώματα

Τα φάρμακα για τα συμπεριφορικά συμπτώματα θα πρέπει να ξεκινούν σε χαμηλές δοσολογίες και να αυξάνονται προοδευτικά, ανάλογα με την απόκριση του ασθενούς και την εμφάνιση παρενεργειών. Πρέπει να ειπωθεί εδώ ότι έχουν γίνει πολύ λίγες κλινικές μελέτες που να εξετάζουν τα οφέλη των παρακάτω φαρμάκων και οι πληροφορίες που ακολουθούν βασίζονται στην εμπειρία από την κλινική πράξη.

Αντικαταθλιπτικά
Ενώ αρχικά δημιουργήθηκαν για τη θεραπεία της κατάθλιψης, κάποια αντικαταθλιπτικά είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία των αγχωδών διαταραχών, την πρόληψη των κρίσεων πανικού και την ιδεοψυχαναγκαστική συμπεριφορά. Μια ομάδα αντικαταθλιπτικών, που λέγονται εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs) μπορεί να είναι χρήσιμα στη μείωση της επιθετικότητας, των παρορμητικών συμπεριφορών και την επιθυμία για υδατάνθρακες, που εμφανίζονται στα πρώτα στάδια της νόσου Pick. Οι άνθρωποι με μετωποκροταφική εκφύλιση δεν εμφανίζουν παρενέργειες στα SSRIs και γενικά θεωρούνται τα καλύτερα διαθέσιμα φάρμακα για τον έλεγχο των προβληματικών συμπεριφορών.
Παραδείγματα SSRIs:

  • Φλουοξετίνη
  • Σερτραλίνη
  • Παροξετίνη
  • Φλουβοξαμίνη
  • Σιταλοπράμη
  • Εσκιταλοπράμη

Άλλα αντικαταθλιπτικά (μη SSRIs) που μπορεί να είναι χρήσιμα:

  • Τραζοδόνη
  • Βενλαφαξίνη
  • Ντουλοξετίνη
  • Βουπροπιόνη
  • Μιρταζαπίνη

Αντιψυχωτικά
Τα αντιψυχωτικά μπλοκάρουν τη δράση της ντοπαμίνης, ένος νευροδιαβιβαστή που μπορεί να αυξήσει τις ψευδαισθήσεις, τα παραληρήματα (ψευδείς πεποιθήσεις) και να μεταβάλει τη λογική σκέψη. Χαμηλές δόσεις αυτών των φαρμάκων μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση της επιθετικότητας, τις παράλογες και καταναγκαστικές συμπεριφορές, που μπορεί να εμφανιστούν στη μετωποκροταφική εκφύλιση. Το πιθανό όφελος από τα αντιψυχωτικά πρέπει να ζυγιστεί με τις πιθανές παρενέργειες, όπως λήψη βάρους, επιβράδυνση της σκέψης και της κίνησης, επιδείνωση καρδιακής νόσου και σε σπάνιες περιπτώσεις το θάνατο. Τα τυπικά αντιψυχωτικά έχουν συνδεθεί με μυικά προβλήματα και πρέπει να αποφεύγονται, καθώς οι ασθενείς με μετωποκροταφική εκφύλιση είναι πιθανό να εμφανίσουν μυική δυσκαμψία και τρόμο.
Παραδείγματα άτυπων αντιψυχωτικών είναι:

  • Ολανζαπίνη
  • Κουετιαπίνη
  • Ρισπεριδόνη
  • Αριπιπραζόλη
  • Παλιπεριδόνη

Άλλες κατηγορίες φαρμάκων που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες αλλά δεν έχουν μελετηθεί στη μετωποκροταφική εκφύλιση είναι τα αγχολυτικά και τα αντιεπιληπτικά που χρησιμοποιούνται και ως σταθεροποιητές της διάθεσης:

  • Βαλπροϊκό οξύ και διβαλπροϊκό νάτριο
  • Καρβαμαζεπίνη
  • Γκαμπαπεντίνη

Λογοθεραπεία
Οι άνθρωποι με γλωσσικές παραλλαγές μετωποκροταφικής εκφύλισης μπορούν να επωφεληθούν από τη λογοθεραπεία στο να διαχειριστούν τις γλωσσικές τους δυσκολίες και να μάθουν εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Η διατήρηση επαρκούς επικοινωνίας μπορεί να μειώσει την απογοήτευση, συχνό πρόβλημα στη μετωποκροταφική εκφύλιση. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους που εμφανίζουν αφασία λόγω τραύματος στο κεφάλι ή εγκεφαλικού, οι ασθενείς με μετωποκροταφική εκφύλιση δεν θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο η λογοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στο να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υπάρχουσες δεξιότητες και να διερευνηθούν άλλοι τρόποι επικοινωνίας. Μη λεκτικές τεχνικές επικοινωνίας, όπως οι χειρονομίες, να δείχνουν εικόνες, κτλ. μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους με σημασιολογική εκφύλιση και προοδευτική μη ρέουσα αφασία να εκφραστούν. Ειδικές κάρτες που αναγράφουν ότι το άτομο έχει αφασία μπορούν να βοηθήσουν στο να εξηγήσουν στους άλλους το πρόβλημα. Πολλοί λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές έχουν δικά τους γραφεία ή μπορούν να βρεθούν σε νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα. Ζητήστε παραπομπή από το γιατρό σας.

Φάρμακα για τη μνήμη
Η μεμαντίνη, ένας ανταγωνιστής των NMDA υποδοχέων, έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να είναι επωφελής και στη μετωποκροταφική εκφύλιση.

Φάρμακα που πρέπει να αποφεύγονται
Οι αναστολείς της χολιναστεράσης, όπως η δονεπεζίλη, η ριβαστιγμίνη και η γκαλανταμίνη συνταγογραφούνται σε ανθρώπους με Αλτσχάιμερ. Φαίνεται ότι τους βοηθούν να βελτιώσουν την προσοχή και την ενεργό μνήμη αυξάνοντας την ποσότητα ακετυλοχολίνης (νευροδιαβιβαστής) στον εγκέφαλο. Δυστυχώς οι περισσότεροι άνθρωποι με μετωποκροταφική εκφύλιση δεν ωφελούνται από αυτά τα φάρμακα και μπορεί να γίνουν πιο ευερέθιστοι. Γενικά οι αναστολείς της χολιναστεράσης δεν συνιστώνται για ανθρώπους με μετωποκροταφική εκφύλιση.
Οι βενζοδιαζεπίνες, που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του άγχους, την αϋπνία, την ταραχή, τις επιληπτικές κρίσεις και τους μυικούς σπασμούς έχουν συνδεθεί με αυξημένα προβλήματα συμπεριφοράς και προβλήματα στη μνήμη και τις ψυχοκινητικές δεξιότητες.
Συνήθεις βενζοδιαζεπίνες:

  • Εσταζολάμη
  • Διαζεπάμη
  • Φλουραζεπάμη
  • Μιδαζολάμη
  • Τεμαζεπάμη
  • Τριαζολάμη
  • Αλπραζολάμη
  • Χλωροδιαζεποξείδη
  • Κλοναζεπάμη
  • Κλοραζεπάτη
  • Λοραζεπάμη
  • Οξαζεπάμη
  • Πραζεπάμη

Τα τυπικά αντιψυχωτικά, όπως η αλοπεριδόλη, φλουφαιναζίνη και χλωροπρομαζίνη, σχετίζονται με μυικά προβλήματα και πρέπει να αποφεύγονται, δεδομένου ότι οι ασθενείς με μετωποκροταφική εκφύλιση είναι πιθανό να εμφανίσουν μυική δυσκαμψία και τρόμο λόγω της ασθένειας.

Αν έχετε ανησυχία για οποιοδήποτε φάρμακο παίρνετε, ρωτήστε το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας να τα ελέγξουν. Είναι καλό να έχετε μαζί σας όλα τα φάρμακα που παίρνετε σε κάθε ιατρικό ραντεβού για να ελέγχεται η κατηγορία και η δοσολογία.