ΔιαφορικÞ ΔιÜγνωση

Οι μετωποκροταφικÞ εκφýλιση μπορεß να εßναι δýσκολο να διαγνωσθεß γιατß τα συμπτþματÜ της, αλλαγÝς στην προσωπικüτητα και τη συμπεριφορÜ και δυσκολßες στο λüγο και την κßνηση, εßναι παρüμοια με αυτÜ Üλλων παθÞσεων. Για παρÜδειγμα η συμπεριφορικÞ μετωποκροταφικÞ εκφýλιση κÜποιες φορÝς διαγιγνþσκεται λανθασμÝνα ως διαταραχÞ της διÜθεσης, üπως κατÜθλιψη Þ ως εγκεφαλικü, ειδικÜ üταν υπÜρχουν προβλÞματα λüγου και κßνησης. Αυτü που περιπλÝκει ακüμα περισσüτερο τα πρÜγματα εßναι üτι Ýνας Üνθρωπος μπορεß να Ýχει ταυτüχρονα μετωποκροταφικÞ εκφýλιση και κÜποιον Üλλο τýπο Üνοιας. Επßσης, δεδομÝνου üτι οι διαταραχÝς αυτÝς εßναι σπÜνιες, οι γιατροß μπορεß να μην εßναι εξοικειωμÝνοι με τα σχετικÜ συμπτþματα και σημεßα.

Θα μποροýσε να εßναι ΑλτσχÜιμερ;

Η νüσος ΑλτσχÜιμερ εßναι ο πιο κοινüς τýπος Üνοιας στους ηλικιωμÝνους ανθρþπους. Για αυτü εßναι η πρþτη ασθÝνεια που σκÝφτεται ο γιατρüς. ΣυνÞθως ξεκινÜ με απþλεια μνÞμης ενþ η μετωποκροταφικÞ εκφýλιση με προβλÞματα στη συμπεριφορÜ και τη γλþσσα.
¼ποια απü τις δýο και να εßναι η ασθÝνεια, οι Üνθρωποι θα εμφανßσουν γνωστικÞ Ýκπτωση και δυσκολßα στο να εκτελοýν πÜνω απü Ýνα Ýργο ταυτüχρονα. Οι γιατροß συνÞθως αξιοποιοýν τα πρþιμα συμπτþματα και την απεικüνιση του εγκεφÜλου, συνÞθως μαγνητικÞ τομογραφßα, για να καταλÞξουν στην πιο κατÜλληλη διÜγνωση.

  • Η πιθανüτητα να εßναι ΑλτσχÜιμερ επηρεÜζεται Ýντονα απü την ηλικßα εμφÜνισης των συμπτωμÜτων. ¼σο πιο μεγÜλο εßναι το Üτομο τüσο πιο μεγÜλες εßναι οι πιθανüτητες για ΑλτσχÜιμερ ενþ για μετωποκροταφικÞ εκφýλιση αυξÜνονται üσο πιο νÝοι εßναι.
  • Η μετωποκροταφικÞ εκφýλιση ξεκινÜ συχνÜ με διακριτÝς συμπεριφορικÝς αλλαγÝς (κοινωνικÜ ανÜρμοστες συμπεριφορÝς, απÜθεια, παρορμητισμüς, κτλ.) ενþ οι Üνθρωποι με ΑλτσχÜιμερ, στα πρþτα στÜδια, εßναι κοινωνικÜ ευπρεπεßς παρÜ τα προβλÞματα μνÞμης (μπορεß να αναπτýξουν στρατηγικÝς για να τα κρýβουν). Σε προχωρημÝνο ΑλτσχÜιμερ οι Üνθρωποι Ýχουν δυσκολßες να διαχειριστοýν τα οικονομικÜ τους, Ýχουν φτωχÞ κρßση, εßναι ευερÝθιστοι και μπορεß να εßναι εξßσου δýσκολοι στη διαχεßριση üπως και αυτοß με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση.
  • Η απÜθεια εßναι πιο Þπια στους ασθενεßς με ΑλτσχÜιμερ ενþ στους ασθενεßς με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση εßναι πιο διÜχυτη και αντανακλÜ συχνüτερα Ýλλειψη ενδιαφÝροντος για τους Üλλους Þ απουσßα κινÞτρων.

Οι ασθενεßς με ΑλτσχÜιμερ Ýχουν απü νωρßς δυσκολßα να μÜθουν και να συγκρατÞσουν νÝες πληροφορßες. Καθþς η ασθÝνεια εξελßσεται χÜνεται η μνÞμη νεüτερων και παλαιüτερων πληροφοριþν. Τα μνημονικÜ προβλÞματα μπορεß να οδηγÞσουν και σε γλωσσικÜ, η ρßζα του προβλÞματος üμως εßναι οι δυσκολßες στη μνÞμη. Αντßθετα, οι ασθενεßς με Þπια μετωποκροταφικÞ εκφýλιση εßναι γενικÜ καλÜ προσανατολισμÝνοι στο χþρο και το χρüνο και μποροýν να συγκρατοýν πρüσφατα γεγονüτα. Μπορεß να Ýχουν κακÞ επßδοση στα τεστ αλλÜ αυτü μπορεß να οφεßλεται σε Ýλλειψη ενδιαφÝροντος Þ προσπÜθειας κατÜ την εξÝταση.

Θα μποροýσε να εßναι ψυχιατρικü πρüβλημα;

¼ταν κυριαρχοýν τα συμπεριφορικÜ συμπτþματα στους ασθενεßς με Þπια μετωποκροταφικÞ εκφýλιση και αυτÜ εμφανßζονται  σε μεγαλýτερη ηλικßα μπορεß να θεωρηθεß üτι υπÜρχει γεροντικÞ κατÜθλιψη Þ üταν ξεκινοýν σε νεüτερους ανθρþπους μπορεß να εκληφθοýν ως σχιζοφρÝνεια Þ διπολικÞ διαταραχÞ. Οι επαναλαμβανüμενες εμμονικÝς συμπεριφορÝς εßναι πολý συχνÝς στη συμπεριφορικÞ μετωποκροταφικÞ εκφýλιση Ýτσι κÜποιοι ασθενεßς μπορεß αρχικÜ να λÜβουν τη διÜγνωση της ιδεοψυχαναγκαστικÞς διαταραχÞς.

ΔεδομÝνου üτι το ιστορικü και η εξÝταση μποροýν να Ýχουν πολλÝς ομοιüτητες με ενüς ψυχιατρικοý ασθενοýς η νευροψυχολογικÞ εκτßμηση και η εγκεφαλικÞ απεικüνιση μποροýν να βοηθÞσουν στη διÜκριση.

Επιβεβαßωση της διÜγνωσης της μετωποκροταφικÞς εκφýλισης

Αφοý Ýχουν αποκλεισθεß Üλλες πιθανÝς ασθÝνειες η διÜγνωση της μετωποκροταφικÞς εκφýλισης δßνεται με βÜση τη νευροψυχολογικÞ εκτßμηση και το ατομικü ιστορικü (απü τον ασθενÞ, μÝλη της οικογÝνειας Þ φροντιστÝς). Η νευροψυχολογικÞ εκτßμηση βοηθÜ στο να ποσοτικοποιηθοýν η μνÞμη, η γλþσσα και Üλλες γνωστικÝς λειτουργßες. ΣυνÞθως γßνεται μαγνητικÞ τομογραφßα εγκεφÜλου και ßσως λειτουργικÞ απεικüνιση üπως τομογραφßα εκπομπÞς ποζιτρονßων (PET), που μπορεß να δεßξει αυξημÝνη Þ μειωμÝνη εγκεφαλικÞ λειτουργßα στις μετωπιαßες και πρüσθιες κροταφικÝς περιοχÝς.

ΑκριβÞς διÜγνωση μπορεß να γßνει αφοý αποκλειστοýν Üλλες πιθανÝς εξηγÞσεις, το οποßο εßναι βασικü για τη θεραπεßα Þ τη διαχεßριση οποιασδÞποτε ασθÝνειας. Καθþς βρßσκονται νÝες διαθÝσιμες ιατρικÝς θεραπεßες η πρþιμη παρÝμβαση γßνεται üλο και πιο σημαντικÞ. ΑνÝξαρτητα απü τις ιατρικÝς θεραπεßες, üσο νωρßτερα οι ασθενεßς και οι φροντιστÝς τους Ýχουν ακριβÞ διÜγνωση, τüσο πιο σýντομα μποροýν να προγραμματßσουν τη φροντßδα που θα χρειαστεß στο μÝλλον. ΔεδομÝνου üτι η μετωποκροταφικÞ εκφýλιση επηρεÜζει νεüτερους ανθρþπους, σε σχÝση με το ΑλτσχÜιμερ Þ Üλλες Üνοιες και διαρκεß κατÜ μÝσο üρο οκτþ χρüνια, η κατÜρτιση ενüς σχεδßου φροντßδας εßναι ουσιαστικÞ για üλους üσους επηρεÜζονται απü αυτÞ την ασθÝνεια.