ΦλοιοβασικÞ Εκφýλιση
Η φλοιοβασικÞ εκφýλιση θεωρεßται üτι εßναι μÝρος του "συμπλÝγματος Pick" των νευροεκφυλιστικþν νüσων, επειδÞ εßναι κλινικÜ, γενετικÜ και παθολογικÜ παρüμοια με τη μετωποκροταφικÞ εκφýλιση. Χαρακτηρßζεται απü την απþλεια νευρικþν κυττÜρων και ατροφßα (συρρßκνωση) σε πολλÝς περιοχÝς του εγκεφÜλου, συμπεριλαμβανομÝνου του εγκεφαλικοý φλοιοý και των βασικþν γαγγλßων.
Εμφανßζεται συνÞθως σε ασθενεßς ηλικßας μεταξý 45-70. ΣπÜνια, υπÜρχει οικογενειακü ιστορικü Üνοιας, ψυχιατρικþν προβλημÜτων Þ κινητικþν διαταραχþν. Οι τρÝχουσες εκτιμÞσεις 2000-3000 ατüμων που νüσησαν στις ΗΠΑ, εßναι πιθανüν να υποτιμοýν τη συχνüτητα αυτÞς της διαταραχÞς.
¼ταν πιθανολογεßται η διÜγνωση φλοιοβασικÞς εκφýλισης εßναι σημαντικü να παραπεμφθεß ο ασθενÞς σε Ýναν πεπειραμÝνο νευρολüγο, σε ü,τι αφορÜ τη διαταραχÞ, επειδÞ το πρüτυπο των συμπτωμÜτων μπορεß να εßναι μοναδικü. ΣημαντικÝς πρüοδοι κατÜ τα τελευταßα 10 χρüνια στην κατανüηση της φλοιοβασικÞς εκφýλισης Ýχουν οδηγÞσει σε βελτßωση της συμβουλευτικÞς, της υποστÞριξης και των συμπτωματικþν θεραπειþν.
Σημεßα και συμπτþματα της φλοιοβασικÞς εκφýλισης
Ασθενεßς με φλοιοβασικÞ εκφýλιση παρουσιÜζουν συνÞθως εßτε κινητικÝς διαταραχÝς εßτε γνωστικÜ ελλεßμματα. Καθþς η νüσος εξελßσσεται, οι περισσüτεροι ασθενεßς θα αναπτýξουν και τους δýο τýπους των συμπτωμÜτων, συχνÜ με καθυστÝρηση 2-3 χρüνων.
Τα κινητικÜ προβλÞματα μπορεß να μοιÜζουν με τη νüσο του ΠÜρκινσον. Σε αντßθεση ωστüσο με αυτÞ, οι ασθενεßς με φλοιοβασικÞ εκφýλιση συνÞθως δεν βελτιþνονται με τα παρκινσονικÜ φÜρμακα, üπως η καρβιντüπα - λεβοντüπα (Sinemet) και πολλÜ συμπτþματα της φλοιοβασικÞς εκφýλισης δεν συναντþνται σε ασθενεßς με ΠÜρκινσον. ¸να χαρακτηριστικü γνþρισμα των κινητικþν συμπτωμÜτων στη φλοιοβασικÞ εκφýλιση εßναι η ακαμψßα, με τον τρüμο να εßναι λιγüτερο συχνüς. ΣυχνÜ τα συμπτþματα αρχßζουν ýπουλα στο Ýνα χÝρι, βραχßονα Þ στο πüδι.
Πολλοß ασθενεßς παραπονοýνται αρχικÜ για μια λεπτÞ αλλαγÞ στην αßσθηση Þ αδυναμßα στο να κÜνουν τα πληγÝντα Üκρα να ακολουθÞσουν εντολÝς. Αυτü το τελευταßο Ýλλειμμα ονομÜζεται απραξßα και μπορεß να προκαλÝσει σýγχυση για το αν οφεßλεται σε αδεξιüτητα Þ αδυναμßα. Μπορεß να υπÜρχουν δυσκολßες στην ολοκλÞρωση συγκεκριμÝνων ενεργειþν, üπως το Üνοιγμα μιας πüρτας Þ το βοýρτσισμα των δοντιþν Þ στη χρÞση εργαλεßων, üπως Ýνα ανοιχτÞρι κονσÝρβας. ¼ταν Ýνα σκÝλος επηρεÜζεται αρχικÜ, Ýνας ασθενÞς μπορεß να Ýχει προβλÞματα με σýνθετες κινÞσεις üπως ο χορüς, Þ üταν üταν Ýχει επηρεαστεß πιο σοβαρÜ, ο ασθενÞς μπορεß να αρχßσει να σκοντÜφτει και να πÝφτει. Μερικοß ασθενεßς θα βιþσουν ακοýσια ακαμψßα, συστροφÞ Þ συστολÞ του προσβεβλημÝνου Üκρου που ονομÜζεται δυστονßα. Μπορεß να υπÜρχει ανεξÝλεγκτη εκτßναξη του Üκρου üταν κτυπηθεß ελαφρÜ Þ üταν ο ασθενÞς ξαφνιαστεß, που ονομÜζεται μυüκλονος.
ΤÝλος, οι ασθενεßς με φλοιοβασικÞ εκφýλιση συχνÜ παραπονοýνται üτι το προσβεβλημÝνο Üκρο δßνει την αßσθηση üτι δεν αποτελεß μÝρος του σþματüς τους, μια αßσθηση που ονομÜζεται "ξÝνο" Üκρο. ΜερικÝς φορÝς, αυτü θα κινηθεß μüνο του, με Ýνα ανεξÝλεγκτο τρüπο.
Ασθενεßς με φλοιοβασικÞ εκφýλιση, που παρουσιÜζουν γνωστικÝς δυσκολßες συχνÜ στην αρχÞ, διαγιγνþσκονται με μετωποκροταφικÞ εκφýλιση Þ νüσο Alzheimer. Μüνο αφοý αναπτýξουν κινητικÜ συμπτþματα θεωρεßται üτι Ýχει τεθεß διÜγνωση της φλοιοβασικÞς εκφýλισης. ΟρισμÝνες φορÝς, η διÜγνωση δεν μπορεß να τεθεß μÝχρι να εξεταστεß ο εγκÝφαλος του ασθενοýς κατÜ την νεκροψßα και να παρατηρηθοýν "διογκωμÝνοι" νευρþνες, συγκεντρþσεις πρωτεÀνης (νευρωνικÝς εναποθÝσεις) και Üλλες ανωμαλßες που προκýπτουν απü μη φυσιολογικÞ συσσþρευση της πρωτεÀνης tau.
Η προοδευτικÞ δυσκολßα με τη γλþσσα εßναι κοινü παρÜπονο, üσο αναφορÜ τις γνωστικÝς ικανüτητες, στη φλοιοβασικÞ εκφýλιση. ΑυτÞ η δυσκολßα περιλαμβÜνει συνÞθως δυσκολßες στην Ýκφραση, üπως η εýρεση της λÝξη Þ απαρßθμηση των προβλημÜτων. ΑνÜγνωση, γραφÞ και απλοß μαθηματικοß υπολογισμοß μπορεß επßσης να Ýχουν πληγεß.
ΑλλαγÝς στην προσωπικüτητα, ανÜρμοστη συμπεριφορÜ, επαναλαμβανüμενες Þ/και ψυχαναγκαστικÝς δραστηριüτητες παρüμοιες με αυτÝς που παρατηροýνται στη μετωποκροταφικÞ εκφýλιση εßναι επßσης συνÞθεις. ΠροβλÞματα της βραχýχρονης μνÞμης, üπως η επανÜληψη ερωτÞσεων Þ η τοποθÝτηση αντικειμÝνων σε λÜθος σημεßο, εßναι λιγüτερο συχνÝς.
¼λο και περισσüτερο, Ýχει γßνει προφανÝς üτι η φλοιοβασικÞ εκφýλιση παρουσιÜζει μια ευρεßα ποικιλßα τρüπων Ýναρξης, με την πλειονüτητα των ασθενþν να ξεκινοýν με απÜθεια, δυσκολßα στην ομιλßα Þ κινητικÞ ακαμψßα χωρßς τρüμο.
Η εξÝλιξη της φλοιοβασικÞς εκφýλισης
Η φλοιοβασικÞ εκφýλιση συνÞθως εξελßσσεται βραδÝως κατÜ τη διÜρκεια 6-8 ετþν. Τα κινητικÜ συμπτþματα τεßνουν να προχωροýν αργÜ απü τη μßα πλευρÜ του σþματος στην Üλλη Þ απü το πüδι στο χÝρι, στην ßδια πλευρÜ του σþματος. Θεραπεßα της φλοιοβασικÞς εκφýλισης
Προς το παρüν, δεν υπÜρχει συγκεκριμÝνη θεραπεßα για τη φλοιοβασικÞ εκφýλιση. ΑντιθÝτως για μεμονωμÝνα συμπτþματα χρησιμοποιοýνται στοχευμÝνα συγκεκριμÝνα φÜρμακα. Για παρÜδειγμα, η ακαμψßα και δυσκολßα στη βÜδιση μπορεß εν μÝρει να Ýχουν καλÞ απüκριση σε θεραπεßες για τη νüσο του ΠÜρκινσον. Η δυστονßα και ο μυüκλονος μπορεß να ανταποκριθοýν στα μυοχαλαρωτικÜ Þ την αντιεπιληπτικÞ φαρμακευτικÞ αγωγÞ. Τα προβλÞματα μνÞμης και συμπεριφορÜς εßναι δυνατüν Þ üχι, να ανταποκριθοýν σε θεραπεßες, üπως η δονεπεζßλη, για τη νüσο Alzheimer. Η κατÜθλιψη Þ και το Üγχος μπορεß να αντιμετωπιστοýν με Ýνα αντικαταθλιπτικü, üπως σερτραλßνη, σιταλοπρÜμη Þ εσιταλοπρÜμη.
Η φυσικοθεραπεßα και οι διατατικÝς ασκÞσεις μπορεß να "μετριÜσουν" την ακαμψßα, να προλÜβουν τις συσπÜσεις και τις παραμορφþσεις, και να διατηρÞσουν τη μυúκÞ δýναμη. Οι βοηθητικÝς συσκευÝς, üπως μπαστοýνια Þ " περιπατητÝς" μπορεß να εßναι χρÞσιμα. Η λογοθεραπεßα, η φυσιοθεραπεßα και η εργοθεραπεßα μπορεß να εßναι ευεργετικÝς.
|