Προúοýσα ΥπερπυρηνικÞ ΠαρÜλυση
Η προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση εßναι μια εκφυλιστικÞ ασθÝνεια του εγκεφÜλου που οδηγεß σε δυσκολßες στη βÜδιση και ισορροπßα, προβλÞματα στις οφθαλμικÝς κινÞσεις, αλλαγÝς στη συμπεριφορÜ, δυσκολßα στο λüγο και την κατÜποση και Üνοια.
Εμφανßζεται κυρßως σε μεσÞλικες και στους γηραιüτερους, ενþ οι Üνδρες πλÞττονται λßγο περισσüτερο απü τις γυναßκες. ΕκτιμÜται üτι 1.39-6.4 σε 100000 Üτομα Ýχουν προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση αλλÜ δεδομÝνου üτι η διÜγνωση της νüσου εßναι δýσκολη οι αριθμοß αυτοß ειναι υποτιμημÝνοι. Αυτü συμβαßνει, εν μÝρει, επειδÞ η νüσος εßναι σχετικÜ σπÜνια και συχνÜ διαγιγνþσκεται λανθασμÝνα ως νüσος του ΠÜρκινσον. Ωστüσο, η απüκρισÞ της στη θεραπεßα και τα κλινικÜ συμπτþματα διαφÝρουν. Μια ακριβÞς διÜγνωση εßναι απαραßτητη για τη διαχεßριση του ασθενοýς.
Η πιο γνωστÞ μορφÞ προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης εßναι η σποραδικÞ ενþ υπÜρχουν και κÜποιες περιπτþσεις που υπÜρχει γενετικüς παρÜγοντας και ακολουθεß την αυτοσωμικÞ επικρατÞ κληρονομικüτητα με μικρÞ διεισδυτικüτητα.
Η προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση, η φλοιοβασικÞ εκφýλιση και η μετωποκροταφικÞ εκφýλιση δεν σχετßζονται με εναπüθεση αμυλοειδþν πλακþν στον εγκÝφαλο, üπως στη νüσο ΑλτσχÜιμερ, αλλÜ σχετßζονται με μη φυσιολογικÞ συσσþρευση πρωτεÀνης tau. ΚÜποιοι ερευνητÝς Ýχουν επιλÝξει να ομαδοποιÞσουν τις τρεις αυτÝς διαταραχÝς σε Ýναν κοινü üρο που ονομÜζονται πολýπλοκες διαταραχÝς Pick και πρωτογενεßς ταουοπÜθειες. Το ποια απü τις τρεις διαταραχÝς θα εμφανßσει κÜποιος εξαρτÜται εν μÝρει απü την περιοχÞ του εγκεφÜλου üπου συμβαßνουν οι μικροσκοπικÝς αλλαγÝς αν και οι ατομικÝς διαφοροποιÞσεις μπορεß να παßξουν επßσης σημαντικü ρüλο.
Η κλινικÞ εκτßμηση απü Ýνα νευρολüγο εßναι σημαντικÞ για τη διÜγνωση της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης, καθþς συχνÜ διαγιγνþσκεται λανθασμÝνα και για αυτü üχι Ýγκαιρα. Η εξÝταση περιλαμβÜνει συζÞτηση με τον ασθενÞ και κÜποιο φροντιστÞ, üπως σýζυγος, συγγενÞς Þ κοντινüς φßλος για να δþσουν παραδεßγματα συμπεριφορÜς και καθημερινÞς λειτουργικüτητας, κλινικÞ εξÝταση για την αξιολüγηση της κινητικüτητας και της üρασης και νευροψυχολογικÞ εκτßμηση για αξιολüγηση των νοητικþν λειτουργιþν.
Σημεßα και συμπτþματα της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης
Τα κλινικÜ χαρακτηριστικÜ για τη διÜγνωση της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης εßναι:
- ΠροοδευτικÞ δυσκολßα στη βÜδιση και την ισορροπßα, που οδηγεß σε συχνÝς πτþσεις
- ΠροοδευτικÞ απþλεια του εκοýσιου ελÝγχου των οφθαλμικþν κινÞσεων
- ΠροοδευτικÝς αλλαγÝς στη συμπεριφορÜ και τη νüηση
ΤυπικÜ η προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση περιγρÜφεται ως μια ασθÝνεια που εμφανßζεται με απþλεια ισορροπßας, συχνÝς πτþσεις και οφθαλμικÜ συμπτþματα. Την τελευταßα δεκαετßα ωστüσο εκτιμÜται η σημαντικüτητα των συμπεριφορικþν και γνωστικþν αλλαγþν που εμφανßζονται σε αυτοýς τους ασθενεßς.
Τα κινητικÜ συμπτþματα περιλαμβÜνουν το συνδυασμü επιβραδυμÝνης κßνησης και δυσκαμψßας στον αυχÝνα και τον κορμü σε συνδυασμü με ανισορροπßα και συχνÝς πτþσεις. Τα συμπτþματα üρασης εßναι αρκετÜ Ýντονα και χαρακτηριστικÜ της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης. Τα πιο πρþιμα εßναι η επιβρÜδυνση των κÜθετων σακκαδικþν κινÞσεων (οι ταχεßες οφθαλμικÝς κινÞσεις για να ανακατευθýνουμε την εστßαση της üρασης), προκαλþντας δυσκολßα αλλαγÞς οπτικοý στüχου. ¶λλα προβλÞματα στις οφθαλμικÝς κινÞσεις εßναι η δυσκολßα στο Üνοιγμα και κλεßσιμο των ματιþν και μειωμÝνο βλεφÜρισμα. Το μειωμÝνο βλεφÜρισμα και τα ανασηκωμÝνα φρýδια δßνουν στο πρüσωπο την Ýκφραση του καρφωμÝνου βλÝματος, χαρακτηριστικü της ασθÝνειας. Οι δυσκολßες στις οφθαλμικÝς κινÞσεις μποροýν να οδηγÞσουν σε προβλÞματα, üπως μειωμÝνη οπτικÞ επαφÞ, δυσκολßα στο διÜβασμα (λüγω ανικανüτητας μετακßνησης του βλÝματος στις γραμμÝς του βιβλßου) και δυσκολßα με το φαγητü (λüγω ανικανüτητας να κοιτÜξουν κÜτω προς το πιÜτο τους).
Η δυσαρθρßα εßναι πολý κοινü σýμπτωμα στην προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση. Οι ασθενεßς συχνÜ δυσκολεýονται να συζητÞσουν με Üλλους γιατß καθυστεροýν να απαντÞσουν και δυσκολεýονται να προφÝρουν τις λÝξεις. ΤελικÜ οι δυσκολßες στον Ýλεγχο των στοματικþν κινÞσεων μποροýν να εξελιχθοýν σε σημεßο που η κατÜποση φαγητοý και ιδιαßτερα υγρþν να μη μπορεß να συντονιστεß, οδηγþντας σε διαρροÞ τροφþν στον αεραγωγü (δυσφαγßα). Αυτü μπορεß να οδηγÞσει σε πνευμονßα, το πιο κοινü αßτιο θανÜτου στην προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση. Οι φροντιστÝς θα πρÝπει να κοιτÜξουν για κÜποια προειδοποιητικÜ σημεßα üπως η σιελüρροια, συγκÝντρωση φαγητοý μÝσα στο στüμα, αυξημÝνη προσπÜθεια στην κατÜποση, συμφüρηση στο στÞθος, δυσκολßα στην ομιλßα και απþλεια βÜρους.
Οι ασθενεßς με προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση εμφανßζουν γνωστικÝς και συμπεριφορικÝς αλλαγÝς, υποδεικνýοντας βλÜβες στους μετωπιαßους λοβοýς. Οι γνωστικÝς αλλαγÝς σχετßζονται με Ýκπτωση των λειτουργιþν του μετωπιαßου λοβοý, üπως αργÞ επεξεργασßα πληροφοριþν και ανÜκληση, συγκεκριμÝνη σκÝψη (üχι αφαιρετικÞ), και δυσκολßα στο σχεδιασμü πρÜξεων και εναλλαγÞ τους. ΣυμπεριφορικÜ, οι ασθενεßς εμφανßζουν συχνÜ απÜθεια, μειωμÝνη κινητοποßηση και απüσυρση, παρορμητικüτητα και εμμονÞ, Ýλλειψη ικανüτητας για εναλλαγÞ ανÜμεσα σε Ýργα Þ αλλαγÞ θÝματος. Η κατÜθλιψη εßναι επßσης αρκετÜ κοινÞ.
Σε αντßθεση με την προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση οι ασθενεßς με νüσο ΠÜρκινσον δεν Ýχουν σοβαρÜ προβλÞματα ισορροπßας μÝχρι τα προχωρημÝνα στÜδια της ασθÝνειας. ¸χουν επßσης τρüμο, που δεν εμφανßζεται στην προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση. Στην προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση η στÜση του σþματος εßναι üρθια με τÜση να πηγαßνει προς τα πßσω και δýσκαμπτη, σε αντßθεση με τη σκυφτÞ στÜση στη νüσο ΠÜρκινσον.
ΕξÝλιξη της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης
Τα προβλÞματα στην ισορροπßα και τη βÜδιση εßναι συχνÜ πρþιμα συμπτþματα της ασθÝνειας αλλÜ αυτÞ μπορεß επßσης να εμφανιστεß με γνωστικÝς και συμπεριφορικÝς αλλαγÝς. Τα οπτικοκινητικÜ προβλÞματα εμφανßζονται επßσης νωρßς. Στην πορεßα üλα αυτÜ τα συμπτþματα επιδεινþνονται σε βαθμü που η βÜδιση γßνεται πολý δýσκολη Ýως αδýνατη. Τα οπτικοκινητικÜ προβλÞματα προκαλοýν μεγαλýτερη αναπηρßα και η γνωστικÞ Ýκπτωση καταλÞγει σε Üνοια.
Θεραπεßα της προúοýσας υπερπυρηνικÞς παρÜλυσης
ΜÝχρι στιγμÞς δεν υπÜρχουν αποτελεσματικÝς θεραπεßες για την προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση. ΥπÜρχουν ωστüσο κÜποια φÜρμακα που μποροýν να ανακουφßσουν κÜποια απü τα συμπτþματα. ΑυτÜ εßναι κυρßως φÜρμακα για τη νüσο ΠÜρκινσον. Οι Üνθρωποι με προúοýσα υπερπυρηνικÞ παρÜλυση δεν ανταποκρßνονται πολý καλÜ σε αυτÜ.
ΑλλαγÝς στον τρüπο ζωÞς μπορεß να βοηθÞσουν σε κÜποια προβλÞματα. Η χρÞση βοηθÞματος βÜδισης με βÜρος στο μπροστινü μÝρος για να αποφευχθοýν οι πτþσεις προς τα πßσω, κατανÜλωση πιο στερεþν τροφþν και λιγüτερων υγρþν και η φυσιοθεραπεßα και Üσκηση για βελτßωση της κινητικüτητας. |